Pain Cave

 

I am back!

Förra veckan var något kaotisk och tråkig nog missade jag endel träning pga några dagars hostande. Nu är jag på G igen och det känns fantastiskt. Jag är inne på min fjärde träningsvecka med program av Björn och jäklar vad fort det har gått. Igår hade jag det bästa simpasset på riktigt länge. Inte att det gick överdrivet fort men känslan var underbar.

 

Passet i helhet: 

400 m insim 

8x50 hård/lös per 50:a

4x200m zon 3 så i princip kontrollerad tröskel

2x200+2x100+4x50 zon 2 dvs distansfart 

300+200+100 arm zon 2 

500 avbad 

 

Mina zoner för simning: 

zon 1:  >1.24/100 m 

zon 2: 1.19-1.24/100 m 

zon 3: 1.16-1.19/100 m 

zon 4: 1.10-1.16/100 m 

 

Avslutade sedan med ett gediget löppass på kvällen. Denna gången testade jag att köra detta på löpbandet. Jag har lite svårt att översätta farterna från utomhus, generellt springer jag betydligt snabbare ute än inne på bandet. 

 

Passet i helhet: 

10 min uppvärmning 4.35-4.45 

2x(1 km 3-40-3.50, 200 m 4.35-4.45) 

8x(90 sek 3.25-3.30, 200 m 4.35-4.45)

10 min nerjogg 

 

Det är lättare att genomföra detta typ av pass ute jämfört med inne då joggvilan som egentligen ska vara vad man kallar flytvila blir lite svårare inne.

 

Idag har jag tänkt att skriva lite om effekten att träna inne. Det är helt klart på tapeten att göra de flesta av träningspassen inne ffa vad gäller cykel och även endel löpning. Zwift är en stor bidragande effekt till detta. Tillbaka i tiden så har jag själv tränat mycket ute och det är forfarande något jag föredrar men det går inte att komma ifrån att köra inne på trainer/testcykel eller löpning på band är otroligt effektiv och faktum är att med mitt nuvarande schema så är det nästan en förutsättning att sitta inne och cykla så som passen är uppbyggda.

 

Fördelarna med att träna inne 

  • Tidseffektivt 
  • Mätbart, eftersom mina träningspass denna perioden ser väldigt lika ut så kan jag enkelt mäta utveckling och om jag är sliten vs pigg.
  • Säkerhet, du har inga bilister som prejar dig av vägen. 
  • Logistiskt enkelt, inga däck som behövs pumpas eller 4 lager med kläder. Bara att sätta sig på cykeln och CYKLA. 
  • Effektivt ur träningssynpunkt Ingen vila utan du trampar hela tiden.
  • Involvera barnen, även om jag är ensam med dottern så kan jag få till bra pass och skulle det vara något så är det enkelt att hoppa av och ta en minipaus för att sen fortsätta.  

Jag har sedan lyxen att ha byggt ett eget gym/pain cave vilket är min stora kärlek näst efter Vilma och Nina :) Ett projekt som jag inser aldrig kommer bli klart så har ni förlag på förbättringar i form av utrustning eller liknande så kommenterar gärna. 

 

Med detta sagt så kan ni vara lugna jag kommer inte bli någon frälst Lional Sanders. Jag är helt övertygad i att om du ska bli bra på triathlon så måste du träna under de förutsättningar som vi tävlar. Dvs när säsongen närma sig så är det väldigt viktigt att specifika pass sker utomhus. Det finns många exempel på personer som är grymma på Zwift och springer personbästa tider på löpband men när det väl är dags att ta på sig nummerlappen så blir inte prestation vad dom hade tänkt. 

 

Här ser ni också lite bilder från mitt gym. 

OBS!: Fyll i rutorna märkta med en asterisk.